Amennyiben ingatlanába az általunk forgalmazott német piacvezető szellőztető rendszerét építi be helyesen dönt, mivel szabályozott, ellenőrzött szellőztető rendszer nélkül a mai  technológiával épített szerkezetek légtömörek lesznek, ha szigeteljük, ha nem. Tehát megjelenik a penészképződés, nem lesz  megfelelő egészséges friss levegő, és mindez jelentős egészségügyi problémákhoz vezethet.

Mindezek miatt több nyugat-európai országban szabályozott, ellenőrzött szellőztető rendszer nélkül ma már nem engedélyezik új családi házak építését.

 

  Frisslevegős szellőztető rendszer

 • gondoskodik a helyiségek egészséges friss levegőjéről (szén-dioxid koncentráció)
 •  garantálja a higiéniailag szükséges légcserét
 •  segít egészsége megőrzésében, jobb alvást tud biztosítani
 •  csökkenti a migrénes és allergiás problémákat
 •  elvezeti a keletkező elhasznált levegőt és párát
 •  kiszűri a kinti zajokat, koszt és bogarakat
 •  megtakarítja a fűtési költségek akár 50%-t
 •  nyáron hozzájárul ingatlana hűtéséhez
 •  megóvja épülete állagát a nedvesedéstől és penészesedéstől

           

A szellőztető rendszer beépítésével az építkezés során is jelentős költségeket takaríthat meg:

 • jóval kevesebb nyitható nyílászárók beépítése kell, a fix nyílászárók olcsóbbak és jobban szigetelnek,
 • fix nyílászárók esetén kevesebb vezeték kiépítése és érzékelő szükséges a riasztó rendszerhez,
 • 30%-al kevesebb gépészetet kell az épületbe beépíteni, alternatív, megújuló energiaforrások (rendszerek, készülékek) alkalmazhatóak kiegészítő fűtéshez,
 • nincs szükség páraelszívókra a fürdőszobákban és a WC-ben,
 • talajhőcserélő esetén mellőzhető a légkondicionáló, vagy egyéb hűtő berendezés beépítése, (amennyiben a nyári árnyékolás megoldott). Egyéb kiegészítő hűtés működtetése költségesebb is.

 

A megtakarítások mértéke elérheti a szelőztető rendszer értékének akár 50%-át is!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerünket személyesen is megtekinheti bemutató házunkban, mely Deszken található ( 6722 Deszk, Tömörkény u. 18.) Látogatását kérjük előtte telefonon egyeztesse velünk.

A rendszer általános leírása:

A friss levegőt a padlóba, illetve a falazatba fektetett lapos, flexibilis, műanyag légcsatornákon (4) keresztül vezetjük be a lakószobákba (nappaliba, háló- és dolgozószobákba). Ezekkel a speciális lapos légcsatornákkal lehetségessé vált, hogy az összes csővezeték a ház szigetelt terén belül láthatatlan módon kerüljön elvezetésre, s minimalizálva ezáltal a friss levegő hőveszteségét. A befúvásokat (5) mindig a beltéri ajtóktól legtávolabb, a padlóba, vagy a padozat közelében az oldalfalba kell elhelyezni, annak érdekében, hogy a teljes lakótér átszellőztetése megvalósulhasson. A német szabvány szerinti 0,4-szeres légcsere eredményeképpen a befúvó dobozoktól 10 cm-re már nem lehet érezni a légáramlást.

A küszöb nélküli ajtók alatt vagy az ajtók alsó szegmensébe beépített szellőző rácson keresztül a levegő átáramlik a közlekedőkön és előszobán keresztül a konyhába és fürdőszobákba. Az elhasznált, páradús levegő itt a mennyezeten elhelyezett, szűrővel ellátott elszívó rácson (6) keresztül hangtalanul elszívásra kerül (7), és miután a szellőztető berendezésben (2) átadja a hőjét a bejövő friss levegőnek, a szabadba kivezetésre kerül.

A lakótér valamennyi szintjén egy frisslevegő osztó (3) és egy elhasznált levegő gyűjtő (8) található. Minden befúvás és elszívás külön légcsatornával van összekötve az osztóval, ill. a gyűjtővel, mivel kizárólag így biztosítható az áthallásmentes működés és a rendszer tisztíthatósága, valamint a befújt, ill. elszívott levegő mennyiségének egyenkénti szabályozása (csillagpontos rendszer). A gerinchálózattal, ill. az azokból történő leállásokkal kiépített rendszer családi házaknál és lakásoknál nem tekinthető megfelelő megoldásnak. Családi házaknál szintén nem alkalmazható az ipari létesítményeknél található tányérszelepes elszívási megoldás, mivel a légcsatornák elkoszolódásának megakadályozása érdekében minden egyes elszívásnál szűrőket kell elhelyezni.

A bemutatott kereszt- és forrásszellőztetés gondoskodik arról, hogy egyrészt az egész lakóépületet egyenletesen átjárja a friss levegő, kiszorítva az elhasznált levegőt, másrészt zaj- és huzatmentes módon történjék meg a szükséges légcsere. A légáramokat egyenáramú ventillátorok továbbítják. Az ehhez szükséges energia azonban csekély mértékű, egy egész családi ház befúvásának és elszívásának az áramszükséglete készülék tipustól és a szállított légmennyiséghez igazodóan egy izzólámpa áramfelvételével történik.

A tervezett rendszer rövid leírása: 

A friss levegő a kamra sarkában elhelyezett AP 310-es szell. készülékekbe jut. A berendezésbe épített szűrő elvégzi a levegő finom szűrését. A levegő áthalad a hővisszanyerőn, és az elszívott levegő hőjét átvéve télen felmelegszik / nyáron lehűl.

A telepítési helyről kiindulva látjuk el a bemenő ág osztóit, PluggFlex SL 150 ( DN 150) csatornákkal szerelve, SL 150-el csatlakozunk a főosztóra, onnan padozati rétegrendben vezetett lapos PK 150 / 200-s (alternatívaként kerek 90-s) légcsatornákkal jutunk a befúvási ( Pl 230 D, PL 180 D  ill. kerek EVWS1 ) helyekhez. A szellőztetett területen összesen 6 befúvást alakítunk ki.

A bemenő ág belépő nyílásainak elrendezését a mellékelt terv tartalmazza. A nedves helyiségek elszívó csatlakozásait ( EVWS 1 / EVWS 4 ), illetve az elszívó ágak SL 080 tömlőit egyenként helyezzük el, onnan födém alatt / födémben / álmennyezetben v. tetőtérben (szigetelésben) vezetett lapos PK 200 (alternatívaként kerek 90-s) légcsatornákkal jutunk az elszívási gyűjtőig, és ott gyűjtve, SL 150 csatornákon vezetve a szellőztető készülékhez.

 

Telepített szerelvények, csatornák utólagos, szükség szerinti szigetelése ill. burkolása megrendelői feladat.

Az elszívások ( EVWS 1 / EVWS 4 ) elrendezését a mellékelt  terv tartalmazza.

A szellőztetett területen összesen 6 elszívás kerül kialakításra.

Biztosítani kell, hogy a helyiségekből elszívott levegő 6 fok felett kerüljön a légkezelő készülékbe! 

A távozó levegő a telepítési h. mennyezetén ill. tetőn át (tetőkidobón) kerül kidobásra. Vagy egyedi megoldással.

A friss levegő beszívó- ill. távozó levegő főágainak kialakítását / főleg GTC igénye esetén / egyeztetni kell.

Az SL tömlők kalkulált hosszait az építés helyi viszonyainak megfelelően kell igazítani. 

         

  Opciók :

  Talajhőcserélő ( GTC )

  Távirányító ( AP 190-hez )

  Bypass ( AP 190 -hez )

  Elektromos előfűtő

  Vizes utófűtő

  Elektrosztatikus antiallergén szűrőegység

  VOC levegőminőség érzékelő

  Illatosító központi egység

 

Építész (ill. kivitelezői) elvárások: gondoskodni kell, hogy a szükséges aljzatok (rétegrendek) és áttörések (egyeztetve a Labaro Kft-vel) meglegyenek, továbbá a légvezetékek szigetelése (ahol szükséges) megfelelő legyen. Biztosítani a megfelelő átáramlási nyílásokat (ajtórés, fali áttörések, ajtórács), hogy a befúvási légáram az elszívási helyekig jusson.

Az Ön háza már megfelel a jelenlegi műszaki követelményeknek. A gépészeti technikája is?

A LABARO frisslevegő-rendszerével igen! Ön a sok előnyt biztosító, legjobb műszaki megoldást választotta. Házához elkészült terv-javaslatunk most Ön előtt van. Még egyszer összefoglaltuk Önnek a legfontosabb háttér információkat.

Aki ma építkezik, igazodnia kell a törvényekhez és saját érdekében energiatakarékosan kell építkeznie. Ami logikusnak tűnik, azt az építéstechnika és helyiség klimatizálás keményen próbára teszi: Szigetelni annyi, mint letömíteni – de hogyan jutunk a légzéshez szükséges levegőhöz?

Egy tömör épületszerkezettel fűtési költségeket takaríthat meg. Azonban nem kielégítő légcserével a nedvesség nem lesz eltávolítva, mely nedvesedési- és penészgombakárokat okozhat. Nem mindig látható, viszont érezhető: az egészség és jó közérzet elmaradnak.

Zárt helyiségeket ezért tudatosan szellőztetni kell: a teljes lakótér levegőjének minimum felét óránként cserélni kell. Azt jelenti, hogy óránként 5 percre komplett átszellőzést kell alkalmazni! Az „ablakot nyit” jelszóval azonban a drága fűtési energiát is az ablakon dobja ki és ezzel a szükséges frisslevegő-cserét nehéz biztosítani.

A megoldás: tudatos levegőcsere

Az egyedülálló frisslevegő- és helyiségklíma-rendszer, amely majd 30 év tapasztalatával rendelkezik – Svédországból, Önnek egyszerűen több előnyt is kínál: 

 • Jól érzi magát az állandó frisslevegő révén – optimális befúvással.
 • Energiát és költségeket spórol – akár 95 %-os hővisszanyeréssel.
 • Magasabb komfort és rugalmasság – a rendszer integrálásának lehetőségével.
 • Nincs huzat, nincsenek zajok – az egyedülálló légvezetési technikával.
 • Időt és problémákat spórolhat – mert a rendszer néhány elemből, egyszerűen és gyorsan telepíthető.
 • Tervezési és kivitelezési szabadsága van – mert problémamentesen illeszthető az Ön terveihez.
 • Gondoskodik a jövőről – mint „nyitott rendszer”, számtalan kiegészítő lehetőség alkalmazását kínálja.